2013 m. kovo 13 d., trečiadienis
Šiandien atsikėlus nepatikėjau, kai pamačiau jog termometras rodo -16. Kur gi pavasaris???
Na bet kaip matai tokį grožį, Vaidos užfiksuotus dramblius :)  Galima dar šiek tiek pasidžiaugti šaltuku.

O tokiu oru labiausiai šildo, darbas ir džiaugsmas, jog mamos bendradarbiauja, ir dalinasi visokiausiomis savo idėjomis, kūrybiniais atradimais, receptais ir begale naujovių.
Tad ką aš daryčiau be Vaidos. Ji ne tik išbando, bet ir išsamiai papasakoja, istoriją, bei savo ir savo vaikų patyrimus. Taigi ilgai nelaukus jos laiškas man :)

"Prieš savaitgalį, gavau nuostabų pasiūlymą iš Solvitos pabandyti su vaikais nupiešti savo mandalas. Teko nemažai panaršyti interneto platybėse, kad suvokti kas tai yra. Taigi: nemokate piešti? Jums nieko neišeis? Netiesa!!! Noras išreikšti save, kūrybinė
Žodis „mandala“ išvertus iš senovinės Indų kalbos – sanskrito, reiškia ratas arba apskritimas. Todėl ir piešinys apskritime vadinamas - mandala.
Yra manoma, kad jos jau kurtos prieš 3000m.pr.m.e. Kurdami mandalas mūsų protėviai norėjo išreikšti savo suvokimą apie aplinkoje vykstančius procesus, bei santykį su tais procesais - pvz., metų laikų kaitą. Senovėje dažniausiai mandalas kūrė iš spalvoto smėlio ir naudojo jas kaip gydymo priemonę, padedančią žmogui atstatyti savo santykius su vidine ir išorine realybe.

Gerai apsidairius mūsų senovės kultūroje mandalas irgi galima įžvelgti ant močiučių skrynių, taip pat verpsčių, saulučių, audinių raštuose.
Mokslininkų buvo pastebėta, kad mandalos ir žmogaus akių tinklainės struktūros yra panašios, todėl žiūrint į mandalą mūsų smegenyse vyksta aktyvūs persitvarkymo procesai. Kadangi vakariečiai daugiau naudojasi kairiuoju, už logiką atsakingu smegenų pusrutuliu, o dešinysis, atsakingas už intuiciją ir vaizduotę, mažiau išlavėjęs, mandalų piešimas ir stebėjimas padeda atkurti pusiausvyrą tarp šių pusrutulių tiek fiziniame, tiek ir psichikos lygmenyse.
Mandalos kūrimo procesas veikia raminančiai, suteikia stabilumo ir saugumo pojūtį. Taip pat švelniai skatina žmogų peržengti nusistovėjusias vidines ribas: pažinti ir išreikšti savo unikalumą kad tapti labiau vientisu, tikruoju Savimi. Mandalos piešimo procesas yra greita pirmosios pagalbos priemonė streso, emocinės įtampos metu: padeda nurimti ir atgauti pusiausvyrą, mokina stebėti ir priimti jausmus, ieškoti atsakymų ne prote, bet širdyje…
Manote, kad nemokate piešti? Jums nieko neišeis? Netiesa!!! Noras išreikšti save, kūrybinė
Apie mandalą vaikams
Tai stebuklingas apskritimas, kurį reikia užpildyti įvairiomis geometrinėmis figūromis – trikampiais, kvadratais, apskritimais, įvairiomis linijomis – lenktomis ar tiesiomis, įvairiais ornamentais – gėlytėmis, žvaigždelėmis, mylimais paukščiukais ir gyvūnais, išdėliojant juos apvaliai, aplink centrą. Stebuklingame apskritime galite nupiešti savo norus ir svajones, mamytę, tėvelį, brolius ir seses, draugus, mylimus augintinius ar žaisliukus ir net vietas, kur mėgstate žaisti – ne tik namuose, bet ir gamtoje…

Gabrielei rodant kokios mandalos būna iškart užkliuvo arkliukas ir ji nusprendė, kad jos tokia irgi bus. O Laurynas pas mus nemėgėjas piešti, tai tik rutulių prisipaišė ir jam gana buvo, nuėjo žaisti.
O aš su didžiuliu entuziazmu, pasiėmiau didžiausią lapą ir kad piešiu oi piešiu. Piešinio vaizdinys savaime gavosi piešiant. Tik va kantrybės pritrūkau. Tad kitą dalį pasilikau, kad nepabaigti bet kaip. 


Galiu pasakyti, tikrai padeda atsipalaidavimui, smagu stebėti kokios keistos mintys piešiasi. Man tikrai patiko."

Na ką man belieka pridurti. Mandalomis aš žaviuosi. Turėjau galimybę stebėti iš spalvoto smėlio tibetiečių tapomą, o gal geriau sakyti pilstomą, MANDALĄ, Mykolo Žilinsko dailės galerijoje. Patyriau nuostabius jausmus, ir tai prisimenu lig šiol. Užburiantis raštų ratas.


Tad dar prieš gaudama Vaidos laišką, aš jau buvau išsisaugojusi porą vaikams mandalos pavyzdžių, kuriuos parsisiunčiau iš mokytojams sukurto tinklalapio http://www.education.com/.

Štai čia, kaip Vaida ir pasakojo, mandalos skirtos mūsų visų mylimiems vaikams, su robotais, skėčiais, mašinomis, drambliais ir t.t. Jos pravers norint susipažinti su šiuo užburiančiu ratu, o jis tikrai ypatingas.






















Tikiu jog pravers šie mandalos pavyzdžiai ir dar vis šaltomis pavasario dienomis galėsite pajusti ramybę ir gamtos grožį. Juk kam lemta atsitikti - atsitiks. Ir pavasaris ateis, gal tik šiek tiek pavėlavęs :)))

0 komentarai (-ų):

About Me

Idėjų pastogė
Tikrai gerą idėją galima pažinti iš to, kad ji jau iš anksto atrodo neįgyvendinama. (A.Einstein)
Rodyti visą mano profilį