2013 m. vasario 19 d., antradienis
Taip kaip jau minėjau, praeitą savaitę daug laiko praleidau vaikų darželyje. Ir mačiau kaip auklėtoja karpo širdeles, jos vėliau buvo naudojamos kaip girliandos puošiančios aktų salę ir vaikučių karūnoms (Vasario
16 d. šventei).
Daug nelaukus sukurpiau failų seriją kurioje širdelių pavyzdžiai. 
Patinkančias širdeles tereiks tik atsispausdinti ir išsikirpti. Tikiuosi pagelbės.


Dar pasidalinsiu, kaip mes sveikinome mylimus žmones su Valentino diena. Aišku be širdelių nebuvo apsieita.

Jas gaminome iš juodo kartono ir permatomo popieriaus (iš "Senukų" buvau pirkusi Herlitz kompanijos "Transparentpapier", bet jei turite "Tissue paper" jis taip pat puikiai būtų tikęs).

Pirmiausiai sulenkiau du juodo kartono gabalėlius ir iškirpau dvi vienodo dydžio tuščiavidures širdeles. Aptepiau kraštus klijais, ir tarp jų įdėjau permatomo popieriaus, galima ir šniūrelį kartu įdėti. Tada viską suklijuojame. Apkerpame kraštus, jei reikia padailiname ir gauname originalią širdelę. Mes dar ant juodų jos šonų kai kuriems linkėjimus rašėme.

 
 O taip kaip darbas buvo bendras su vaikais, tai tris širdeles ir sau pasilikome :) Nes mes mylime ir save...


Jos puikiai atrodo pakabintos ant mūsų lango :)
 
Tereikia išsirinkti kokį kubiuką norėsite pasigaminti, parsisiųsti failą, iškirpti, ir susiklijuoti. Puikus žaidimas??? Ar ne tiesa?

Pačių pasigamintais kubiukais su mumis pasidalino, Vaida ir jos vyrukai.

Ji rašo jog tai pats mėgiamiausias užsiėmimas, šiuo metu.
Maniškiams tikiu taip pat patiks :) Galėsime kai mes prisigaminsime susitikti, tai bus tikra kubiukų ataka :)
2013 m. vasario 18 d., pirmadienis
Praeitą savaitę buvau paskyrusi šventėms ir vaikams. Dėl to pritrūko laiko tinklalapiui. Tačiau patyriau malonių emocijų, daug ką sužinojau naujo ir pastebėjau ko gi mūsų vaikučiams trūksta bebūnant darželiuose.
Tuo klausimu, ko trūksta, aš jau darbuojuosi ir tikiuosi greitu laiku pateikti puikių idėjų.  
O ką naujo sužinojau, iškarto dalinuosi su visais.
Be švenčių, dalyvavau ir darželio logopedų rengtame susitikime. Taip kaip ir Emiliui, ir Edvinui reikalinga logopedų pagalba, aš labai atidžiai bandau įsidėmėti įvairius šios srities specialistų patarimus ir nuorodas.

Ir štai tikrai puikus žaidimas "Žaismingos kalbos terapijos priemonės", jis padės vaikui įsiklausyti, suprasti ir lavinti savo sugebėjimus. Iš karto pastebiu, jog tėveliai turi žaisti drauge, nes vaikučius pradžioje reikia pamokyti. 


Dar galite daug naudingų patarimų rasti svetainėje http://www.elogopedai.lt/, tik jie daug maž "sausoki".

"SMULKIOSIOS MOTORIKOS LAVINIMAS
  1. Žaidimas "Pirštukai sveikinasi": pasisveikina nykštys su nykščiu, smilius su smiliumi ir t.t.  po to kiekvienas pirštas sveikinasi iš eilės su visais pirštais.
  2. Abiejų rankų pirštus suspausti į kumštį ir ištiesti (abiejų rankų kartu, o po to paeiliui).
  3. Stipriai suspausti mamos, tėvelio, logopedės pirštus.
  4. Suglausti delnus ir lenkti juos į dešinę, į kairę, žemyn, aukštyn.
  5. Suglausti delnus, spausti pirštų pagalvėles ir spyruokliuoti.
  6. Spausti kumščiu kitos rankos delną.
  7. "Plauti rankas". 
  8. Ištiesti pirštus ir lankstyti jų galiukus.
  9. Trinti delnus vieną į kitą.
  10. Suglausti delnus, sunerti pirštus ir spausti juos.
  11. Sugniaužti kumštį, atgniaužti, atpalaiduoti.
  12. Suglausti rankų pirštus pagalvėlėmis.
  13. Spausti vienos rankos pirštų galus kitos rankos pirštų galais, Rankas atitraukti ir atpalaiduoti.
  14. Suglausti rankas pirštų galais, ištiestus nykščius sukti ratu vieną apie kitą (po to smilius, didžiuosius, bevardžius ir mažuosius pirštus).
  15. Padėti delnus ant stalo, kilnoti paeiliui po vieną pirštą.
  16. Padėti dešinės rankos plaštaką ant stalo, pirštus išskleisti. Kairės rankos smilius šokinėja tarp dešinės rankos pirštų. Ir atvirkščiai.
  17. Sunerti rankų pirštus, išlenkti delnais į išorę.
  18. Padėti plaštakas ant stalo, pirštus suglausti. Lenkti paeiliui po vieną pirštą. Pritraukti piršto galiuką kuo arčiau piršto pagrindo.
  19. Sugniaužti kumštį ir ištiesti nykštį sukti ratu, po to ištiesti smilių ir jį sukti.
  20. Sulenkti didįjį ir bevardį pirštus, prispausti nykščiu, smilių ir mažylį ištiesti.
  21. Žaidimai su mozaikomis, konstruktoriais, įvairiais loto.
  22. Piešti, spalvinti.
  23. Segti sagas, sukti varžtelius, rišti batų raištelius ir t.t.
  24. Žaidimas "Paukščiukai lesa": nuo stalo trimis pirštais rinkti grūdelius, žirnius, kruopas, pupeles, makaronus ir pan. Juos rūšiuoti pagal formą, spalvą.
  25. Surinkti smulkius daiktus į dėžutę (sagas, giles).
  26. Suverti žiedus ant virvutės.
  27. Užmauti žiedus ant stovelio.
  28. Sulankstyti, susukti servetėles (iš popieriaus, medžiagos).
  29. Iš kaladėlių, plytelių statyti įvairius daiktus.
  30. Vyti įvairaus storio siūlų kamuolius.
  31. Rišti iš virvučių įvairius mazgus.
  32. Lipdyti iš plastilino (duonos kepalėlius, ritinėlius ir t.t.).
  33. Verti karoliukus (pirmiausia stambesnius, paskui smulkesnius). 
  34. Varstyti batraiščius.
  35. Varstyti vielute, storą siūlą per skylėtą lapą, lentutę.
  36. Austi kilimėlius iš spalvoto popieriaus juostelių."
Parengė Noreikiškių lopšelio darželio "Ąžuolėlis" logopedės

Iš savo patirties galiu pasakyti, jog logopedų pagalbos neužtenka, riekia su vaiku žaisti, bei mokytis ir namuose. Tad tobulėkime drauge :)




2013 m. vasario 11 d., pirmadienis
Šiandien labai graži diena, saulės spinduliai šildo širdį, jau ryt vysime žiemą. Kursime ne tik laužus Morės deginimui (ir negandų atsikratymui), bet ir labiau įdegsime ugnį savo širdysie, nes po poros dienų Valentino diena. Tad savo ruožtu mes padėsime šiai dienai pasiruošti.

Pirmiausiai siūlau pasinaudoti Vaidos idėja ir išsivirti meilės sriubytės.

"Yra posakis "į vyrų širdį tik per skrandį". Be braškių ir tortuko, siūlau originaliai pateikti namiškiam sriubytę su morkomis širdelėmis. Jas išsipjaustyti tikrai lengva.

 
Vaikai buvo šiandien maloniai nustebinti suradę sriuboj po pirmą širdelę ir kaip greitai pavalgė beieškant jų dar (taip nes pas mus šis procesas labai ilgas).
 Pabandysiu kitą kartą  dar ir kitokias formeles išsipjaustyti".

Ar ne puikiai atrodo??? Tokias meilės sriubytes, reikia dažniau virti :

O jei norėsite be sriubytės dar kai ką mielo savo mylimam žmogučiui padovanoti, aš dalinuosi savo mėgiamiausia "Meilės dėžute". Ją atsisiuntę ir atsispausdinę ant spalvoto kartono, ar kito popieriaus, galėsite mielą dovanėlę gražiai įpakuoti.




Lai Meilė valdo Pasaulį.


2013 m. vasario 10 d., sekmadienis
Užgavėnės dar tik antradienį, bet jau šį savaitgalį buvo švenčiamos daugelyje bendruomenių. Tad valgome kuo sočiau ir vejam, vejam, tą žiemą iš kiemo. Nes jau taip norisi žalumos. Kaip apie ją pagalvoju, atrodo net kvapą žolės prisimenu ir kuo griečiau jį norisi vėl pajusti. O gėlelės, o medžių šakų pumpurėliai - mmmmm, kaip jų jau esu pasiilgusi.
O kas Užgavėnės iš viso per šventė? Ir kaip jas linksmai atšvęsti, jog gyvenime nebeliktų negandų. Mums padės išsiaiškinti Vaida.
"Artėjant Užgavėnių šventei, mane apėmė smalsumas, o ką reiškia ši šventė. Taip žinau, kad varom žiemą iš kiemo, bet prie ko Morės deginimas, persirengimas ir pan. Pasirodo ši šventė nuo senų laikų žinoma visoje Europoje. Kitą dieną po Užgavėnių prasideda Gavėnia, trunkanti iki Velykų, šiuo laikotarpiu skatinamas pasninkavimas. Šventė yra pagoniška, tačiau vėliau glaudžiai susieta su krikščionybe. Seniau ji buvo vadinama Ragučio švente. Net buvo sakoma, jeigu sunkiai per Užgavėnes dirbsi, tai „per visus metus nebus poilsio, nepabaigsi darbų”. Būta manančių, kad per Užgavėnes valgyti reikia 9 patiekalus. Pagal liaudies mąstyseną, Užgavėnės – tai slenkstis tarp nueinančios žiemos ir ateinančio pavasario. Savo pobūdžiu Užgavėnės yra tarsi karnavalas – tai liaudies šventė nesusijusi su jokiomis bažnytinėmis apeigomis (išskyrus faktą, kad šios šventės laikas apibrėžiamas bažnytinio kalendoriaus, nes priklauso nuo Velykų laiko). Pasirodo mes turim savo karnavalą, valio!
Užgavėnes žmonės ruošdavo įvairius vaidinimus, daug triukšmaudavo, krėsdavo išdaigas. Vaikai dūkdavo, lipdydavo diedus, svaidydavosi sniego gniūžtėmis. Iš kaimo į kaimą vaikščiodavo persirengėliai su kaukėmis. Kaukės, tai žmogaus persikūnijimo į kitą būtybę asmeninė detalė
Pagrindiniai šventės veiksmai – šventės veikėjų Lašininio ir Kanapinio kova, Morės deginimas. Svarbus šventės atributas – blynai.
Lašininis simbolizuodavo žiemą, o Kanapinis- pavasarį. Tarp jų vykdavo žūtbūtinė kova, kurią laimėdavo pavasario būtybė – Kanapinis ir prasidėdavo Gavėnia. Na ir prasideda gavėnia, apie ją net yra mįslė: Septynios mylios geležinio tilto, dešra užrakinta, "kilbasa" užkabinta.
Morė – pati nelabosios žiemos dvasia. Ji simbolizuodavo gyvybines jėgas bei žiemos ir pavasario persilaužimo momentą. Buvo tikima, kad sunaikinamas blogis, negerovės, tikima, kad greičiau atgis augalija. Tai aš kaip visur ieškanti prasmės nusprendžiau morės deginimą panaudoti asmeniniais tikslais. Surašėm, su vaikais visko ko nenorim (gavosi nemaža krūvelė lapelių, nupaveikslavau tik dalelę, kiti asmeniški).  


 Prie Morės sijono prisiuvom kišenę su užrašu negandos ir sudėjom visus lapelius. Tikiu kad užgavėnių dieną sudegindami Morę sudeginsim ir visas savo negandas.
Siūlau ir jums išbandyti.
Tad iki šventės gaminamės Morę, kaukes ir ruošiamės blynų kepimui".

Man labai graži Vaidos šeimos Morė, linkiu jog ją sudeginus nebeliktų negandų ir kiekviena jų šeimos diena būtų šviesi, harmoninga ir be "multikų" pabaisų :) 

Na o aš savo ruožtu siūlau prisiminti kaip gaminausi sijonų, sijoną su kuriuo šiandien buvau pasipuošusi būdama Lampėdžių Morės deginimo šventėje.  Buvau gan populiari Raganaitė :), sulaukiau daug komplimentų už kostiumą. Žmonės net su manimi net paveikslavosi :) Šį sijoną dėsiuosi ir antradienį.


O blynų receptą siūlau štai šį čekiškų vaflių. Jis tinka kaip tik Užgavėnių šventei, nes blynų gaunasi labai daug, užteks ir jums patiems, ir ubagautojams, ir kaimynams pavaišinti :) O be to, labai skanūs.
Aš kaip tik naudosiu šį receptą ir kepsiu blynus Edvinuko darželio grupėje :) Tikiuosi gerai pašėlsime per Užgavėnes visi, juk verta patrepsėti, pašokti ir pagazdinti žiemą, bei sudeginti negandas, kad ir kiek jų būtų mūsų gyvenimuose.



2013 m. vasario 8 d., penktadienis
Vakar tvarkiausi visus savo popierius ir karpinius. Ir atradau įmautę, kurioje sudėliotos kortelės su raidėmis.


Raidžių kortelėmis dalinosi vaikokambarys.lt, bet taip kaip jie keičiasi, gavau laišką, jog ten, jų jau negalima rasti, taigi esu išsisaugojusi jas ir pati, štai čia :), manau jie padarė puikių darbą, o man beliko jas atsispausdinti, su vaikais susiklijuoti paveikslėlius ir mokinti jas įsiminti. Bet vėliau viskas buvo sudėta į įmautę ir susimaišė su mano karpiniais. Taip kaip jas atradau, bus proga vėl su vaikais pasimokinti, Edvinui (4 m) jas įsiminti, o Emiliui (6 m) atsispausdinus dar kelis pavyzdžius jau ir skaityti :)

Raidelių korteles galite  ATSISIŲSTI IŠ ČIA.


2013 m. vasario 6 d., trečiadienis
Va jau kitą savaitę vysime žiemą iš savo kiemo (užgavienės 12d.) :) ir mylėsime, mylėsime, mylėsime, bei švęsime LIETUVOS gimtadienį...

Visi tinklalapiai moko kaip kepti blynus, o aš pamokysiu kaip lengviau tvarkyti namus, nes laukiant pavasario ir švenčių, tai ne ką svarbiau.

Šiandien pasidalinsiu triuku, kaip lengviau atsikratyti augintinio plaukais, juk kas turi augintinius karts nuo karto juos pakeiksnoja, kai ateina laikas keisti kailį.
Taigi ir mūsų Snaigė, šeriasi kaip nežinau kas. O plaukai limpa prie kilimo ir kad juos kur, labai sunku išsiurbliuoti (nors siurbliu esu patenkinta). Tad radau būdą kaip lengviau surinkti plaukus iš kilimo.


Reikia paprasčiausiai pasinaudoti langų plovimo lazdele. Ją pakišti po vandeniu jog jos guminė dalis sušlaptų, ir su jos sudrėkusia, gumine dalimi pabraukyti kilimą. Plaukai ima veltis ir atsiskirti nuo kilimo, tada kants nuo karto galima juos susiurbti (kad nekukulioti tų pačių šerių).

Pasiteisina darbas 100 %, kilimas išsivalo tikrai greitai ir labai švariai.


Taigi, nebarkite augintinių, o tik dažniau pasinaudokite šiuo patarimu :)

About Me

Idėjų pastogė
Tikrai gerą idėją galima pažinti iš to, kad ji jau iš anksto atrodo neįgyvendinama. (A.Einstein)
Rodyti visą mano profilį